23 December 2011

.::.~JOm cover auRat!!!!~.::.


Assalamualaikum...
Bismillahirrahmanirrahim...

" wahai anak cucu Adam! sesungguhnya Kami telah menyediakan pakaian untuk menutupi auratmu dan untuk perhiasan bagimu. tetapi pakaian takwa itulah yang lebih baik. demikianlah sebagian tanda-tanda kekuasaan ALLAH,mudah-mudahan mereka ingat.

(Surah Al-A'raf :26)


Pakaian lambang peribadi. Luaran yang diri sendiri perlihatkan adalah salah satu penyebab bagaimana ‘first impression’ manusia terhadap diri kita. Persekitaran mungkin mendesak ana berbicara tentang ini. Luaran terkadang tidak seiring dengan dalaman..dunia akhir zaman,makin banyak fesyen yang keluar mengikut peredaran masa..di mana rasa tanggungjawab pada diri sendiri?tanggungjawab sebagai khalifah di bumi ini...kalau tak dapat menjadi pemimpin kepada orang lain,cuba untuk menjadi pemimipin kepada diri sendiri.itu yang terbaik.. sedih dengan dunia sekarang terpanggil untuk ana menulis pada blog yang usang dan dibiarkan sepi ini..bukan tidak berminat lagi untuk berkongsi,tetapi kekangan masa itu yang menjadi faktor. terkadang bila bersendirian terfikir banyak benda untuk dikongsi,tapi terbatas..secara jujur ana seorang yang suka memerhati dan tidak suka diperhati.. memerhati dunia persekitaran adalah hobi ana masa lapang,biasalah orang yang suka berangan macam ana nie selalu jer menjadi pemerhati dan penilai yang tajam lepas tu mulalah berfikir itu dan ini..bagaimana nak buat kalau jadi itu,bagaimana nak selesai kalau jadi ini..




sedih bila melihat masih ada lagi kaum hawa yang tidak menutup aurat. susah ker untuk menutup aurat?perlu dibayar ker? beragama islam hanya pada kad pengenalan,tapi corak kehidupan tidak melambangkan beragama islam.. ana terfikir,bagaimana seseorang itu mampu menjadi isteri atau ibu yang solehah kepada sang anak andai kehidupannya sendiri terumbang ambing tiada penyelesaian.. semua orang mengimpikan untuk menjadi isteri yang solehah,isteri yang sempurna pada mata suami,menjadi penawar kepada sang anak dan menjadi pertiwi seisi buana. tapi bagaimana permulaan kita?sedarkah kita dengan permulaan yang hebat maka akan terbentuk keluarga yang hebat nanti. jangan disalah kepada sang anak andai mereka tidak mendengar teguran kita nanti,salah kepada diri kita mengapa mereka menjadi anak yang kurang ajar sebegitu.




memerhati dan menilai tanpa ada bukti adalah suatu alasan yang tak kukuh dan tak jelas. tapi apabila memerhati dan menjadi penilai yang adil maka keadilan adalah wujud dengan sumber yang benar..kalau dari kecil didik dengan didikan yang begitu,tidak hairanlah bila besar menjadi begitu..begitu yang bagaimana???




kalau didik dengan ilmu agama yang cukup,maka insyaALLAH perjalanan hidup itu akan selamat.. kalau didik dengan cara yang salah,tak tahu di mana islam maka rosaklah seisinya.. jika seseorang itu mempunyai ilmu agama dan mengaplikasikannya dalam kehidupan,nescaya dia tidak akan mendedahkan aurat sewenang-wenangnya..kerana dia tahu erti MALU itu..


sahabat muslimat,jom kita cover aurat kita..wanita yang solehah itu tidak suka dipandang dan tidak suka memandang,tidak suka disebut namanya dan tidak suka dikenali...



.“Wahai wanita, setiap ciptaan tuhan yang berharga di dunia ini akan terlindung dan amat sukar untuk diperolehi. Di mana kamu boleh dapatkan permata? Tertanam jauh di perut bumi, tertudung dan dilindungi. Dimana kamu jumpa Mutiara? Terbenam jauh di dalam lautan, tertudung dan dilindungi oleh kulit kerang yang cantik. Di mana kamu cari emas? Terperosok di lapisan bumi tertudung dengan lapisan demi lapisan tanah dan batu. Tubuh kamu adalah suci malah lebih berharga daripada emas mahupun permata. Oleh itu kamu juga perlu bertudung dan melindungi diri kamu.”




~wallahu'alam~

No comments:

Post a Comment